logo-zoekgedrag

Zoekgedrag.nl

Linkbuilding - relevantie

Als je serieus werk maakt van linkbuilding, dan ken je het begrip "linkrelevantie" neem ik aan. Maar wat is linkrelevantie? Wat maakt een backlink relevant? Hoe  krijg je relevante links? Hoe werkt "link relevantie" bij de zoekmachines zoals Google en Bing?

Wij gaan op deze pagina in op de volgende vragen

  • Wat link relevantie is
  • Waarom relevantie belangrijk is
  • Hoe je bepaalt wat relevant is
  • Hoe je relevante backlinks krijgt
  • Technieken voor linkbuilding

 

Relevantie links

Wat is linkrelevantie?

Wat is trouwens een relevante link? Wat is relevantie in SEO?

Relevantie is een term die wijst op de samenhang of het belang van een onderwerp vergeleken met een ander onderwerp. Linkrelevantie betekent dat een backlink die naar een website komt nauw verbonden is met die website of pagina.

Linkrelevantie vertelt Google waar een website over gaat zodat de zoekmachine de beste zoekresultaten kan geven aan haar gebruikers. Een website wordt relevant voor een zoekwoord door de inhoud samen met zoekmachineoptimalisatie en dus de linkrelevantie.

Er zijn 2 soorten relevantie

1. Locatierelevantie
2. Onderwerp relevantie

Locatie relevantie is belangrijk als je linkbuild voor een lokale dienst zoals een timmerman in Oosterwolde. Dan hoeft er niet eens per se onderwerpmatig relevant te zijn. Een lokale nieuwswebsite of blog over de regio Oosterwolde heeft dan genoeg locatierelevantie.

Alle marketeers die bezig zijn met linkbuilding letten ook op onderwerprelevantie. Voor de timmerman in Oosterwolde zullen links die verwijzen naar zijn website/blogpost die relevant zijn voor hout of meubels een onderwerprelevantie hebben.

rankingmasters linkbuildingmasters webton blauwemonsters

Hoe belangrijk is linkrelevantie?

We weten dat relevantie belangrijk is, maar hoe belangrijk is het bouwen van links voor relevantie? Erg belangrijk.

Wanneer u bepaalt hoe waardevol een link terug naar uw website voor u is in het strategieproces voor linkbuilding, zijn er drie dingen waar u naar wilt kijken, die we de 'Heilige Drie-eenheid' noemen: autoriteit, macht en relevantie.

Wij zien autoriteit als de kracht en het vertrouwen van een heel domein. CNN heeft veel autoriteit in de ogen van Google, en als een domein met een hoge autoriteit zoals CNN naar uw website linkt, geeft het dat vertrouwen en dat gezag door aan uw website.

We zien macht als een meer directe push die een link je geeft. Kracht wordt over het algemeen bepaald door de backlinks die naar een specifieke pagina / blogpost gaan, en die kracht wordt aan u doorgegeven wanneer de pagina naar uw site linkt.

Als laatste hebben we relevantie. Als een website of pagina relevantie heeft voor een locatie of niche en u wilt linken naar uw website, dan wordt die relevantie doorgegeven aan uw site.

Alle drie deze rangschikkingsfactoren voor linkbuilding zijn erg belangrijk en we hebben ze allemaal nodig om effectief te rangschikken. Je kunt op een glijdende schaal over dingen nadenken. Als een link heeft:

Lage autoriteit – U wilt meer relevantie en macht
Laag vermogen – U wilt meer autoriteit en relevantie
Lage relevantie – U wilt meer autoriteit en macht
Kunnen niet-relevante backlinks iets voor u betekenen? Absoluut. Het feit dat een link niet erg relevant is, maakt hem niet nutteloos of van lage kwaliteit. Een krachtige, gezaghebbende backlink zonder veel relevantie kan nog steeds een goede link zijn en geweldige dingen doen voor de positie en het verkeer van uw pagina's met zoekresultaten.

Het is echter vermeldenswaard dat het altijd beter is om relevantie in een link te hebben dan deze niet te hebben. Als twee links gelijk zijn, behalve dat de ene erg relevant is en de andere niet, moet je altijd de meer relevante backlink nemen.

Het is niet altijd mogelijk om elke keer zeer relevante links te krijgen, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat een paar links niet zo relevant zijn als u had gewild. Wat u niet wilt, is een backlinkprofiel met alleen niet-relevante of niet-zo-relevante links.

U hebt relevante links nodig om zoekmachines zoals Google te laten zien waar uw sites (en hun pagina's) over gaan, op welke zoektermen u uw pagina's moet rangschikken en dat uw blogberichten relevanter zijn dan de pagina's van uw concurrenten. Uw website kan worden bestraft als deze wordt geassocieerd met veel niet-relevante links van domeinen met een lage autoriteit. Als dit gebeurt, merkt u mogelijk dat uw zoekverkeer sterk terugloopt.

Contact

ALLES BEGINT MET CONTACT

team